Monday, 29 March 2010

Ekat viralliset kisat ja agilitykriisi

Kevätkausi korkattiin ensimmäisillä ulkokisoilla Zeelandissa, ihan Belgian rajalla. Lyhin reitti meiltä sinne kulkikin Antwerpenin kautta. Belgialaiset tiet ovat ajoittain melkoista jurrutusta, huvittavinta on rajanylitys - sokeakin huomaa ylittävänsä rajan kun hirveä tärinä alkaa. Päästiin kuitenkin hyvin perille ja Zeeuws-Vlaams KC:n kisa-alue on aivan huippu! Iso nurmikenttä josta pääsee suoraan metsikköön kävelemään, olipa metsässä hiekkakuoppakin jos (koira) halusi jäähdyttelemään. Aurinkokin pilkisti tasaisin väliajoin pilvien takaa lämmittäen joten olosuhteissa ei ollut valittamista. Angela ja Abby olivat myös asuntovaunun kanssa paikalla ja Lulu veti Abbyn kanssa rallia melkein koko päivän joten silläkin oli huippuhauskaa.

Nämä olivat Thelman ensimmäiset viralliset kisat Hollannissa, joten se piti mittauttaa ja kisakirja varmistaa. Korkeudeksi Thelmalle saatiin 37,5 cm joten ei ole vieläkään kutistunut minikoiraksi, hpmf ;) Vakiokaavan mukaan ohjelmassa oli agirata, hyppyrata ja spel eli "hupirata". Jostain syystä minua jännitti ihan kamalasti agiradalle lähteissä. Ylipsyykkasin itseni aivan omituiseen tilaan. Ohjaus oli ihan hirveää rämpimistä alusta asti. Thelma varasti taas lähdössä, sitten se hyppäsi puomin kontaktin, kepeille vienti takelteli ja lopussa sain vielä aiheutettua kiellon hypyltä. Kyllä hävetti ja harmitti oma tumpelo ohjaaminen. Ja kiukutti Thelman varaslähtö ja puomilta hyppely. Miksi se niitä nyt on ruvennut tekemään, argh! Olisi pitänyt laittaa se takaisin kontaktille, mutta tilanne kävi taas niin äkkiä etten ehtinyt tehdä päätöstä.

Hypärille lähdin sitten uudella asenteella enkä jännittänyt niin paljon. Olin jo alussa päättänyt, että palautan Thelman lähtöön jos ei pysy siellä. Lähtö meni kuitenkin hyvin vaikka itsellä meni pupu housuun ja hätiköin, olisi voinut kauemmin odottaa vapautuksen kanssa. Neloshypyllä oli vähän kangertelua kun Thelma kääntyi voimakkaasti minua kohti ja piti saada se takaisin hypylle. Kepeille meno oli aivan upea, mutta sen jälkeen ohjasin aivan liian huitaisemalla hypylle vaikka olin suunnitellut kunnolla käännöksen ennakoinnin (suhina ja ehkä jopa jaakotus). Thelma hyppäsi pitkälle ja jäin pyllistelemään sitä takaisin päin, odotin aivan liian kauan ja meinasin törmätä seuraavaan hyppyyn. Thelma oikeastaan pelasti koko loppuradan joka oli taas aivan hirveää kankiohjausta minulta. Puhdas rata kuitenkin ja sijoitus 2. Linkki ratavideoon youtubessa.

Hupiradalle en viitsinyt edes osallistua kun siinä ei ollut puomia jonka olisin halunnut kisatilanteessa uusia. Suomessa on tottunut totisempaan menoon, eihän siellä mitään hupiratoja ole, kisapaikalle tullaan se puoli tuntia ennen omaa starttia ja sitten taas poistutaan jne. Täällä kaikki tulevat heti aamusta, useat jo edellisenä päivänä asuntovaunuillaan, kisapaikalla viivytään loppuun asti ja muutenkin kisasuoritusten kommentointi on melko lupsakkaa välillä. Yksi asia tosin mikä itseäni tökkii on se, että koirat lämmitellään täällä ihan surkeasti. Monet varsinkin pikkukoirien ohjaajat ottavat koiransa häkistä, juoksevat sen kanssa radan, laittavat hihnan kaulaan ja hup koira takaisin häkkiin. Käy ihan koiria sääliksi, ihme että ne silti ovat motivoituneita juoksemaan radan läpi edes siedettävää vauhtia.

Kisojen jälkeen iski hirveä agilitykriisi. Oma ohjaus on (hetkellisesti?) taantunut jonnekin vuosien taakse ja kontaktien paukkuminen hatutti todella. Eniten harmittaa nykyinen treenitilanne. Viikkotreeneissä mennään ihan liian helppoa ja haasteetonta treeniä. Mehän ei ikinä esim. tehdä ratapituista treeniä vaan korkeintaan sellaista 10 esteen helppoa nakkia. Minusta treeneissä pitää tehdä vaikeita juttuja jolloin kisoissa mikä tahansa vastaan tuleva ei ahdista. Valitettavasti tästä koko maasta ei vaan löydy yhtä tasokasta treeniä kuin Suomesta. Lääkkeeksi kriisiin päätin sitten ostaa omat esteet ja ruveta tekemään itse ratatreenejä. Käyn Trustin viikkotreeneissä joka toinen viikko. Ensi lauantaiksi ollaan myös Evan kanssa sovittu treenit Belgian puolelle, Eva kun valitti samaa ongelmaa eli ei tarpeeksi tasokasta treeniä. Kontakteille täytyy ottaa tiukka linja heti EO-karsintojen jälkeen: ekasta hypystä palautus kontaktille, tokasta hypystä radalta poistaminen. Toivottavasti tästä vielä noustaan!

No comments: